Η αναπαραγωγή των χάμστερ είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Τα χαμστεράκια φημίζονται για την παραγωγικότητά τους, αλλά όχι και για την τρυφερότητα σαν γονείς. Η εγκυμοσύνη διαρκεί ελάχιστα και την καταλαβαίνουμε από τη συμπεριφορά του θηλυκού. Λίγες μέρες πριν γεννήσει θα μαζέψει υλικά μέσα στο σπιτάκι της για να δημιουργήσει μια φωλιά. Τις περισσότερες φορές διώχνει βίαια τον αρσενικό και γι' αυτό καλό είναι να έχουμε έτοιμο χώρο για να τον φιλοξενήσουμε μέχρι τον απογαλακτισμό των μικρών.
|
Τα μικρά χαμστεράκια γεννιούνται χωρίς τρίχωμα και τυφλά. Τις πρώτες πέντε ημέρες της ζωής τους έχουν μόναδικό σημείο αναφοράς της θηλές της μητέρας τους. Μετά την πέμπτη ημέρα εμφανίζεται και το πρώτο χνούδι. Από τόσο νωρίς αρχίζουν και μασουλάνε τις τροφές που τους φέρνει η μητέρα τους. Μεταξύ τις 11ης και 14ης μέρας αρχίζουν να βλέπουν και σιγά σιγά να εξερευνούν το χώρο γύρω από τη φωλιά τους. Η μητέρα αυτό το διάστημα θηλάζει και μαζεύει όποια μικρά απομακρύνονται από τη φωλιά. Γύρω στις 25 μέρες απογαλακτίζονται και γίνονται έτσι ανεξάρτητα. Αυτή την εποχή, πρέπει να τα απομακρύνετε γιατί η μητέρα σύντομα θα τα διώξει βίαια, με κίνδυνο να τα τραυματίσει. Επειδή τα χαμστεράκια ωριμάζουν πολύ σύντομα σεξουαλικά, πρέπει να κρατάτε χωριστά τα θηλυκά από τα αρσενικά. Αν ζευγαρώσουν σε πολύ νεαρή ηλικία, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές στη γέννα και προβλήματα υγείας. Υπάρχει η φήμη ότι τα θηλυκά χάμστερ τρώνε τα μωρά τους. Αυτό στην πραγματικότητα συμβαίνει μόνο αν τρομάξουν ή στρεσαριστούν πολύ. Στη φύση, αν νοιώσουν ότι κινδυνεύουν προτιμάνε να φάνε τα μωρά τους,έτσι ώστε να αναπληρώσουν κάποια θρεπτικά συστατικά από αυτά που χάσανε από τη γέννα. Αυτό μπορεί να ακούγεται κτηνώδες σε μας, αλλά είναι ουσιαστικό για την επιβίωση των χάμστερ στο σκληρό φυσικό περιβάλλον της ερήμου, οπού ζούνε.
Τα συριακά χάμστερ είναι πιο μοναχικά και είναι πιο δύσκολο όταν περιμένουν μωράκια. Το αρσενικό πρέπει να έχει την ίδια ηλικία με την θηλυκιά στο πρώτο ζευγάρωμα, η θηλυκιά πρέπει να είναι 3-4 μηνών και όχι μικρότερη, αλλιώς η γέννα θα είναι αποτυχημένη και εκείνη θα εξαντληθεί. Παρομοίως ένα μεγάλο ηλικιακά χάμστερ μπορεί να πεθάνει στη πρώτη του γέννα. Το αρσενικό πρέπει να τοποθετείται στο κλουβί όταν η θηλυκιά έχει οίστρο (κάθε 4 μέρες), αλλιώς θα καταλήξουν να τσακώνονται. Ένα θηλυκό μπορεί να σκοτώσει ένα αρσενικό όταν δεν υπάρχει ζευγάρωμα. Αν τοποθετήσετε το αρσενικό και αντι ζευγάρωμα δείτε τσακωμό τότε χωρίστε τα και ξαναπροσπαθείστε το επόμενο βράδυ.
Γενικά η πρώτη συνάντηση αρσενικού-θηλυκού πρέπει να είναι σε ουδέτερο έδαφος. Τοποθετούμε πρώτα το αρσενικό και μετά την θηλυκιά και αν η θηλυκιά είναι ήρεμη τότε μπορούν να ζευγαρώσουν. Τα αφήνουμε 20 λεπτά και ό,τι και αν έχει συμβεί, μετά πάλι τα διαχωρίζουμε.
Η κύηση του συριακού χάμστερ διαρκεί 15-17 ημέρες. Συνήθως τα σημάδια της κύησης φαίνονται στις 10 μέρες. Λίγο πριν γεννήσει θα έχει παχύνει πάρα πολύ. Ισχύουν ό,τι είπαμε πριν για την γέννα. Τις πρώτες 10 μέρες δεν πρέπει να ενοχλούμε το χάμστερ και τα μικρά της. Πάντα όταν ένα χάμστερ φεύγει απο τη φωλιά και περιφέρεται στο κλουβί θα γυρίσει μόνο του ή θα το μαζέψει η μητέρα του. Αν πέσει έξω από το κλουβί, το πιάνουμε απαλά με πετσέτα και το ρίχνουμε μέσα στο κλουβί προσεχτικά, χωρίς να τρομάξουμε την μητέρα, και την αφήνουμε να αποφασίσει από μόνη της αν θα το δεχτεί ή οχι. Στις 3-4 εβδομάδες το κάθε χάμστερ θα πρέπει να έχει βρει καινούργιο σπίτι γιατί αν μείνει με τα αδέρφια του θα τσακώνεται συνεχώς.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου